فروشگاه جامع اطلاعات فنی و مهندسی و مصالح ساختمانی

چالشهای متعارف در مدیریت پروژه و نكاتی در رفع آنها


چالشهای متعارف در مدیریت پروژه و نكاتی در رفع آنها

مقدمه :

صرفنظر از اینكه شما به عنوان یك مدیر پروژه[1] ، از چه میزان تجربه و پیشینه كاری برخوردار هستید ، پروژه‌ها توانمندی شما در بكارگیری دانش ، هنر و همچنین هر اندازه زیركی بالقوه‌ - برای پیشبرد امور - كه در وجودتان نهفته است را ، به مبارزه فرا می‌خوانند .

در این مقاله به ذكر سرچشمه تعدادی از چالشهای فراروی مدیر ، در طول پروسه مدیریت پروژه - كه توانمندیهای وی را در انجام وظایف و مسوولیتهای خویش به بوته آزمایش می‌كشند – پرداخته و به بیان نكاتی در راستای غلبه بر این منابع ایجاد دشواری در مسیر انجام صحیح پروژه ، مبادرت خواهم ورزید .

1- ضرب‌الاجلهای غیرواقعی[2] :

بسیاری از مدیران پروژه‌ها ،‌ همواره از این حقیقت كه پروژه‌هایی كه به آنها واگذار می‌شود ، دارای ضرب‌الاجلهای از پیش تعیین‌شده هستند ، گلایه‌مندند . البته ، همیشه ضرب‌الاجلهای مطلقی چون برآوردهای خواسته شده یا رویدادهای بازاریابی وجود دارند اما بسیاری از تاریخهای ختم یك فعالیت یا رویداد خاص ، به پارامترهایی گره خورده‌اند كه به محدوده پروژه[3] ، وابستگی چندانی ندارند ؛ به عنوان نمونه ، آیا شما بر این عقیده‌اید كه تعطیلات مدیران و یا حتی چرخه بودجه[4] دارای چنین وابستگی می‌باشند ؟!

در پروژه‌هایی كه محدودیتهای زمانی[5] مطلق ندارند ، می‌توان راههایی برای كنترل برنامه زمانی در مقابل تغییر در ضرب‌الاجلها ، اتخاذ نمود ؛ مدیریت فشاری كه در نتیجه ضرب‌الاجلها و خروجی پروژه بر تیم پروژه و در راس آن مدیریت پروژه وارد می‌گردد ،‌ از این جمله است ؛ این امر ، از طریق برنامه‌ریزی خلاقانه[6] ، تجزیه‌وتحلیل آلتوناتیوها[7] و ارتباطات حقیقی و صادقانه با مشتری یا مشتریان ، شدنی خواهد بود ؛ در گام بعد و در مرحله‌ای فراتر ،‌ تعیین آنكه كدامیك از ضرب‌الاجلها با اهداف سطوح بالاتری گره خورده‌اند و نیز ایجاد پیوند مابین برنامه پروژه موردنظر با برنامه‌ زمانی دیگر پروژه‌های سازمان هم می‌تواند در كاستن از استرس ناشی از سررسید ضرب‌الاجلهای غیرواقعی اثربخش واقع گردد .

2- پیدایش تغییر در محدوده پروژه :

یكی از قواعد مدیریت پروژه آن است كه تغییر ، اجتناب‌ناپذیر است ! اما آنچه كه ایجاد دشواری می‌نماید و لذا نباید اجتناب‌ناپذیر باشد ، تغییرات كنترل‌نشده است كه آن را به عنوان خزش در محدوده پروژه[8] می‌شناسیم . یك مدیر پروژه ، باید هرگونه تقاضایی را به دقت مورد تجزیه‌وتحلیل قرار دهد و سپس مابین تاثیرات ناشی از هر تغییر و آلترناتیوهای موجود ، ارتباطی منطقی و مناسب برقرار نماید .

به خاطر داشته باشید كه شما نمی‌توانید تغییرات را به كلی نادیده بگیرید اما می‌توانید به مشتری یا مشتریانی كه چشم‌انتظار محصول نهایی پروژه هستند بفهمانید كه هرگونه تغییری ، چگونه برنامه زمانی[9] ، هزینه ، محدوده و كیفیت پروژه را تحت تاثیر قرار می‌دهد .

3- عدم موفقیت در مدیریت ریسك پروژه[10] :

طرح اغلب پروژه‌ها دارای لیستی از ریسكهای ممكن می‌باشد ، اما غالبا ، آنالیزها و برنامه‌ریزیهای بیشتر انجام نمی‌پذیرند مگر تا زمانیكه در طول دوره اجرای پروژه ، رویدادی ناسازگار رخ بنماید .

چنانچه تیم پروژه ریسكها را شناخته باشد ، اعضای تیم می‌توانند براحتی برای تعیین احتمال و تاثیر رخداد هر ریسك اقدام نمایند ؛ اینجاست كه آنان می‌توانند با بهره‌گیری از تجزیه‌وتحلیل آلترناتیوها ، از حدوث آن پیشگیری كنند و یا از طریق استراتژیهای مسكن[11] احتمال وقوع و/یا شدت تاثیر آن را كاهش داده و یا حتی برنامه‌ای عكس‌العملی برای واكنش نشان دادن پس از رویدادن ریسك ، پیش‌بینی نمایند .

4- تخصص ناكافی تیم پروژه :

دوستی می‌گفت : در دسترس بودن یك فرد ، برای او یك مهارت به شما نمی‌‌آید و نمی‌توان آن را در دایره تخصصها ارزیابی نمود ! متاسفانه ، اغلب پركارترین انسانها ،‌ تمایل دارند كه ماهرترینها نیز باشند ؛ اما حقیقت ممكن است چیز دیگری باشد !

به خاطر داشته باشید كه تشخیص آنكه یكی از اعضا برای كار در تیم پروژه از تخصص كافی برخوردار نیست زمانی دشوارتر می‌گردد كه او ، خود هم نداند كه تا چه اندازه ناكارآمد است .

شایسته است در برخورد با تیم كاری پروژه ، توجه شما را به نكاتی جلب نمایم :

4-1- نخست آنكه ، هیچگاه كارگری را كه تلاش كرده وظیفه خود را به نحو مناسبی انجام دهد اما نتواسته ، سرزنش نكنید ؛‌ به این فكر كنید كه شاید این مشكل از آنجا ناشی شده باشد كه آموزش و هدایت مناسبی برای اینكه وی در موقعیت شغلیش فرد مناسبی باشد به او داده نشده است .

4-2- دوم آنكه ، به عنوان یك مدیر پروژه ، سندی از تخصصهای گوناگون موردنیاز در پروژه تهیه كرده و سپس ، صادقانه ، مهارتهای هر یك از اعضای فعلی را با آنچه كه در سند خود لیست نموده اید ، مقایسه كنید . با انجام این ارزیابی ، مدیر پروژه می‌تواند تیمش را از طریق آموزشهای تكمیلی مورد نیاز ، به سوی صلاحیتهای درخور و بایسته ، رهنمون نماید .

5- در نظر گرفته نشدن مشتری/مشتریان نهایی در طول دوره پروژه :

گاهی اوقات ، تیم پروژه تا اندازه‌ای بر روی عناصر داخلی پروژه (همانند فرایندهای كاری ، ضرب‌الاجلها و ...) تمركز می‌نماید كه نتیجه آن ، تنها ، عدم اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی مصرف‌كنندگان نهایی ، از فازهای حساس و بحرانی پروژه می‌باشد ؛ برای پیشگیری از بروز چنین شكافهایی ، برگزاری تجمعات و جلسات برنامه‌ریزی شده با حضور مشتریان و مصرف كنندگان نهایی و آگاه نمودن آنان از وضعیت كنونی پروژه مفید فایده خواهد بود . از سوی دیگر ، اینگونه همایشها برای جمع‌آوری اطلاعات موردنیاز نیز مفید خواهد بود و به تیم پروژه اطمینان خواهد بخشید كه محصول نهایی ، انتظارات و توقعات مخاطبان را برآورده خواهد ساخت .

6- عدم تبیین دقیق نگرش و اهداف پروژه :

متاسفانه اهداف موردنظر از اجرای پروژه‌ها ، همیشه به روشنی تعریف نمی شوند ؛ در نتیجه ، ایجاد ارتباط مابین این اهداف مبهم و اعضای تیم پروژه به صورت یك فعالیت ناممكن درمی‌آید ؛ غلبه بر این ابهامات زمانی دشوارتر می‌گردد كه شخص مدیر پروژه نیز ، راهنمایی مناسب و كافی را دریافت نكرده باشد .

در اینگونه موارد ، ابتدا تعیین نمایید كه كدامیك از بخشهای پروژه توسط عناصر درگیر در پروژه به خوبی فهمیده نشده‌اند و سپس از آنها بخواهید بازخورهای[12] خود را به شما ارائه دهند ؛ سپس نكات و سوالات مهمی كه از آنها متبادر می‌شود را یادداشت كرده و مورد بررسی قرار دهید . آن دسته از اسناد پروژه كه تاكنون آماده شده‌اند را مورد بازبینی مجدد قرار دهید و اهداف و آرمانهایی كه در آنها اشاره شده‌اند را تا حد امكان ، روشنتر و ملموستر گردانید .

موفقیت هر پروژه به اهداف استراتژیك ، مسیر حركت و نگرش تمامی بخشهای سازمان گره خورده‌ است ؛ ممكن است بتوان برای مشكلات اجرای پروژه ، دلایلی بی‌شمار برشمرد اما به نظر می‌رسد كه راه‌حل غالبا به یك نقطه باز می‌گردد : آفرینش ارتباطاتی موثر و سازمان‌یافته مابین تمامی اركان پروژه .

7- ارتباطات بی‌اثر :

با پیشرفت تكنولوژی دیگر كمبودی برای جریان اطلاعات[13] وجود ندارد ؛ اما مشكل اینجاست كه اغلب اطلاعات مناسب و مرتبط در اختیار اعضای پروژه قرار نمی گیرد . این امر عمدتا از دو دلیل ناشی می‌شود :‌ یكی اینكه سازمان قادر به ایجاد ارتباطات كارا نبوده و دیگر اینكه ما هنوز نمی‌دانیم كه چه كسی یا چه چیزی در راه حصول هدف ، اثربخشی دارد .

برای غلبه بر این دشواری ، چراها ، چیستی‌ها ، چگونگیها و چه‌زمانیها را در پروژه ، به دقت مشخص كنید و نمونه‌هایی از برنامه زمانی ، صورت‌جلسات ، گزارشها و طرحها را ، متناسب با پروژه موردنظر خود بیابید و با حتی بیافرینید .

به خاطر داشته باشید كه اگر چه خروجی پروژه ، همیشه منحصربفرد است اما برقراری ارتباطاتی خوب و موثر باید به صورت یك عادت درآید .

در این مقاله ، به تبیین تعدادی از مهمترین چالشهای پیش‌روی مدیران پروژه پرداختیم ؛ اما باید توجه نمود كه این چالشها ، تنها منحصر به آنچه گفته شد نمی‌باشند و آنچه كه مدیر پروژه در طول دوره اجرای پروژه با آن مواجه خواهد گشت بیش از اینها می‌باشد ؛ اما عمومیت هفت چالش ذكر شده در این مجال بارها و بارها مورد تایید قرار گرفته است و بایسته است تا مدیران پروژه در كشورمان نیز بر روی راهكارهای اثربخش مقابله با آنان در سازمان پروژه خویش ، هر چه بیشتر و بیشتر بیندیشند .

 

[1] Project Manger

[2] Unrealistic Deadlines

[3] Project Scope

[4] Budget Cycle

[5] Constraints

[6] Creative Planning

[7] Alternatives Analysis

[8] Scope Creep

[9] Schedule

[10] Project Risk Management

[11] Mitigation Strategies

[12] Feedback

[13] Information Flow

انتشار : ۲۰ مرداد ۱۳۹۵

دوازده گام طلایی در ارزیابی دوره ای پروژه


دوازده گام طلایی در ارزیابی دوره ای پروژه

 

اگر می‌خواهید یك مدیر پروژه توانمند و كارا باشید ، لازم است تا به همان اندازه در ارزیابی روند اجرا و مراحل تكمیل پروژه خود ، قدرتمند و مقتدر عمل نمایید . در این نوشتار ، به معرفی دوازده گام كلیدی[1] از میان آنچه كه یك مدیر پروژه می‌تواند در پروسه بازنگری پروژه‌اش ، بدانها بپردازد خواهم پرداخت ؛ توجه داشته باشید كه مطالعه این گامها ، حتی برای دفعات بیشمار ، اثربخشی نخواهد داشت مگر تا زمانیكه كه شما تصمیم بگیرید تا آستینهاتان را بالا بزنید !

 

مقدمه

پس از آنكه برنامه پروژه[2]مورد تایید قرار گرفت و در مسیر اجرای آن گام نهادید ، از گامهای ذیل برای كنترل پیشبرد برنامه یاری جویید ؛ بكوشید برای هر پروژه‌ای كه تحت مدیریت دارید ، حداقل هفته‌ای یك بار به مرور مواردی كه در ادامه خواهم گفت بپردازید ؛ مگر آنكه نوع پروژه شما بگونه‌ای باشد كه نیاز به ارزیابی و كنترل در بازه‌های زمانی متفاوتی داشته باشد ؛ و اما گامهای طلایی دوازده‌گانه :

 

گام نخست : محدوده پروژه[3] خود را مجددا برای خود تعریف نمایید .

ذهن و حافظه‌تان را نسبت به اهداف و محدودیتهای پروژه بازیابی كنید ؛ بویژه ، از این نكته اطمینان حاصل نمایید كه تصویر روشنی از میزان ارتباطی كه باید مابین نتایج موردانتظار شما از اجرای پروژه ، با هزینه‌ها ، كیفیت و سایر موارد اینچنینی در این مرحله از پروسه وجود داشته باشد ، در ذهن دارید . هیچگاه از خاطر نبرید كه آرمانهای اولیه شما چه بوده و اینك چه در دست دارید !

 

گام دوم : اقلام قابل تحویل[4] خود را بررسی نمایید .

وضعیت اقلام قابل تحویل پروژه را تجزیه و تحلیل كنید ؛ آیا نتایجی كه حاصل ‌آمده‌اند مطابق با برنامه پروژه بوده است ؟ اگر چنین است :

  • لیستی از معیارهای كیفیتی كه برای كنترل كیفیت اقلام قابل تحویل در این مرحله از پروژه ، بایستی در نظر گرفته شوند ، تهیه كنید . شما به خوبی می‌دانید كه كارفرما از شما چه می‌خواهد ، پس اجازه ندهید چیزی غیر از آن رخ دهد .
  • طرحهای پیشنهادی[5] پیمانكاران و یا حتی قراردادهای به ثبت رسیده را مجددا بررسی نمایید تا مطمئن شوید كه می‌دانید در این مرحله از پروژه ، از آنان چه می‌خواهید .
  • به تمامی اقلام قابل تحویل پروژه سركشی كنید ؛ گروههای كاری ، باید بدانند كه شما همیشه حاضر و ناظرید و همه چیز در كنترل شماست !
  • تصمیم بگیرید كه آیا اقلام قابل تحویلی كه مورد بررسی قرار داده‌اید را تایید می‌كنید و یا نیاز به دوباره‌كاری (كه به شدت مضر نیز هست) دارند .

 

گام سوم : برنامه زمانی[6] پروژه را بررسی نمایید .

آیا مقاطع كلیدی[7] ، تاریخهای مهم و مسیر بحرانی پروژه ، در همان جایی هستند كه باید باشند ؟

 

گام چهارم : واریانسها (انحرافات از برنامه) را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید .

شما بایستی مقادیر تخمینی[8] را با مقادیر واقعی[9] در مقام مقایسه قرار دهید :

  • آیا فعالیتها[10] از آنچه پیش از این تخمین زده شده ، بیشتر به طول انجامیده‌اند ؟
  • آیا تعداد ساعات كاری منابع بیش از میزان پیش‌بینی شده بوده است ؟
  • آیا هزینه‌های واقعی از هزینه‌های تخمینی پیشی گرفته‌اند ؟

چنانچه واریانسهای حاصله كوچكتر از آنند كه در برنامه پروژه ایجاد تغییر نمایند ، به آسانی مرتفع می‌شوند اما در غیر اینصورت می‌توانند محدوده پروژه را تغییر دهند و مشكلات اساسی ایجاد نمایند ، پس هر چه سریعتر اقدامات اصلاحی را در جهت كاهش آنها به كار بندید ؛ نكته ریز دیگر اینكه : به دلایل ایجاد یك چنین واریانسهای بزرگی فكر كنید و به دنبال از بین بردنشان باشید .

 

گام پنجم : تغییرات محدوده پروژه را مورد بررسی قرار دهید .

  • تغییرات در محدوده پروژه را شناسایی كنید ؛ عواملی چون تغییرات برنامه زمانی ، هزینه‌ها و ...
  • تغییرات ایجاد شده را در صورت ضرورت ، مدیریت و راهبری كنید .

 

گام ششم : مشكلاتی كه سر باز كرده‌اند را لیست كنید ، پیگیری كرده و از سر راه بردارید .

  • لیستی از مشكلاتی كه هنوز حل نشده‌اند تهیه نمایید و یا :
  • نگاهی به لیستی كه در ارزیابی پیشین تهیه كرده بودید بیندازید و برای حل مشكلات مطروحه در آن تلاش كنید .

به خاطر داشته باشید كه ساده‌ترین خراشها می‌توانند روزی عفونی‌ترین زخمها باشند !

 

گام هفتم : ریسكهای بالقوه پروژه را مورد بازنگری قرار دهید .

  • چنانچه برنامه‌ای برای مدیریت ریسك تهیه نموده‌اید ، آن را به اجرا بگذارید .
  • لیستی از فعالیتهای تاثیرگذار بر ریسك پروژه را تهیه كرده و آنها را در ذهن خود پررنگتر نمایید .

 

گام هشتم : گزارشی از وضعیت كنونی پروژه تهیه نمایید .

یك مدیر پروژه قدرتمند به كاغذپاره‌ها وابسته نیست اما به خوبی می‌داند كه ثبت گزارشات از چه اهمیت شایانی برخوردار است ؛ لذا :

  • با تیم پروژه خود صحبت كنید و وضعیت پروژه را از منظر نگاه آنان ارزیابی كنید ؛ توصیه می‌كنم حتی از نظرات پایین‌ترین رده‌های كاری نیز غافل نمانید !
  • صورت وضعیتی از پروژه تهیه كرده و آن را منتشر نمایید . فراموش نكنید پاره‌ای از موارد را بهتر است همه بدانند !

 

گام نهم : به فعالیتهایی كه می‌توان خاتمه بخشید ، بیندیشید .

گاه در طول اجرای پروژه ، ممكن است به فعالیتهایی برخورد كنید كه انجام آنها بر پروژه كوچكترین تاثیری ندارند ؛ یا حتی نه ، به فعالیتهای موثری برخورد كنید كه زمان اجرای آنها دیگر خاتمه یافته ؛ پس :

  • از خود بپرسید كه كدامیك از فعالیتها را می‌توانید ببندید و یا كدامیك از اقلام قابل تحویل را می‌توانید تایید و واگذار نمایید .
  • در صورت نیاز ، فرمهای پایان كار را تهیه و امضا كنید .

 

گام دهم : آیا اینك زمان خاتمه پروژه است ؟

در طی مراحل دوره‌ای ارزیابی پروژه ، تنها یك بار پاسخ این پرسش مثبت خواهد بود و آن یك بار هم در انتهای پروژه است ؛ اگر چنین بود پس خسته نباشید اما هنوز كارتان پایان نگرفته است ! زیرا :

 

گام یازدهم : لیستی تهیه كنید از درسهای جدیدی كه در این اجرای این پروژه فرا گرفته‌اید .

هر پروژه جدید یعنی شرایط جدید و طبیعتا درسهای جدید ؛ گرچه بسیاری از این نكات ، در ناخودآگاهتان ثبت خواهند شد اما از ثبت نمودن آنها در دنیای واقعی غافل نشوید ؛ این درسها نه تنها برای شما و سازمان شما ، كه برای سایرین نیز روزی مفید خواهند بود .

 

گام دوازدهم (پایانی) : چك‌لیستهای ارزیابی را تكمیل كنید .

به شما توصیه می‌كنم چك‌لیستهایی برای ارزیابی كلیه اركان درگیر در پروژه تهیه كنید و با تكمیل آنها ، آرشیوی كامل از عملكرد سازمان و یا واحد صنعتی خود برجای بگذارید .

 

حال زمان آن است كه می‌توانید اندكی آرام بگیرید ؛ اما تنها تا شروع پروژه‌ای دیگر و دنیایی از تلاشی دیگر ...


[1] To Do List

[2] Poject Plan

[3] Project Scope

[4] Deliverables

[5] Proposal

[6] Schedule

[7] Milestones

[8] Estimated

[9] Actual

[10] Activities

 

انتشار : ۲۰ مرداد ۱۳۹۵

۱۳ نکته کلیدی در جهت موفقیت پروژه


13 نکته کلیدی در جهت موفقیت پروژه

نویسنده: محمد واعظی نژاد

مقدمه :

پیش از این و در دو مقاله دوازده گام طلایی در ارزیابی دوره‌ای پروژه و نیز چالشهای متعارف در مدیریت پروژه و نكاتی در رفع آنها به بررسی راهكارهای ممكن در برآوردن اهداف پروژه در چهارچوب مثلث پروژه (كیفیت ، هزینه و زمان) پرداخته‌ام ؛ اینك ، از زاویه‌ای متفاوت به ذكر اصولی دیگر از مدیریت پروژه می‌پردازم و بر این باورم كه پایبندی بدانها شرط لازم و البته ناكافی در موفقیت پروژه به شمار می‌آید . بی‌تردید ، قوانین ناگفته و نانوشته بی‌شماری در كامیابی پروژه‌ها موثرند كه تصور امكان گردآوری آنها در یك مقاله - كه حجم محدود و ظرفیت مشخصی دارد - ساده‌انگارانه بوده و این آرمان ، تنها با اجماع اندیشه‌های صاحبنظران مجرب و متخصص در قالب كتابی پرمایه و پرملاط امكان‌پذیر خواهد بود ؛ لیكن ، آنچه در این مجال بیان خواهم نمود اهم نكاتیست كه كاربردی‌ بودن آنها ، به كرات ، در عمل به اثبات رسیده است و بر مدیران و كارشناسان پروژه‌ها بایسته است تا در جهت نیل به موفقیت در پروژه‌های خود ، از نكات ذیل غافل نمانند :

1- در هر شرایطی ، تمركز خویش را بر سه ركن موفقیت پروژه ( كیفیت ، هزینه و زمان) از دست ندهید !
پیروزی در پروژه بستگی ‌به برقراری تعادل مناسبی بین سه ‌عامل مهم زمان انجام ‌كار ، منابع مورد استفاده و نتایج‌ كار در راستای ارائه‌ سطح‌ مناسبی از خدمات به ‌مشتری دارد . پروژه در خدمت رضایتمندی مشتری است ، بنابراین سه ‌عامل مهم موردنظر او باید در نظر گرفته‌شده و تعادل مناسبی بین آنها برقرار شود . او علاقه‌ دارد پروژه‌اش در موعد مقرر به‌ پایان ‌رسد ،‌ نتایج مشخصات درخواستی را رعایت‌ كنند و دقیقا آنچه باشد كه او می‌خواسته و در آخر اینكه پروژه قیمت ‌تمام‌شده‌ مناسبی داشته‌ باشد ، آنچه كه قبلا بر آن توافق‌ شده و بودجه‌ معینی برایش تخصیص ‌داده ‌شده ‌است . سه ‌مورد فوق بیانگر سه‌ عامل اساسی زمان ، كیفیت و هزینه هستند كه بین آنها تعادلی برقرار است و بیش از هر عضوی ، این وظیفه مدیر پروژه است كه تعادل مابین این اهداف و نیز ، تمركز تیم اجرایی را بر این اهداف مهم حفظ نماید .

2- از خاطر نبرید كه برنامه‌ریزی همه چیز یك پروژه است و در عین حال ، لازم‌التغییر .

شاید این عنوان در برجسته نمودن اهمیت برنامه‌ریزی پروژه ، كمی اغراق‌آمیز به نظر آید ؛ لیكن باید دانست كه اغلب متون ، مقالات و كتب منتشره در حوزه مدیریت پروژه بر این حقیقت متفق‌القول بوده‌اند كه برنامه‌ریزی مهمترین فعالیتی است كه بر دوش مدیریت پروژه نهاده شده و بی‌تردید ، برخورداری از یك برنامه روشن با جزئیات مشخص كه در آن به اصول و قواعد برنامه‌ریزی پروژه توجه كافی مبذول گردیده باشد و در عین حال تمامی اركان پروژه را تحت پوشش خود قرار دهد ، ركن اساسی در موفقیت آتی پروژه است .
از سوی دگر ، در عمل و به هنگام پیاده‌سازی مراحل برنامه‌ریزی شده ، همواره رخدادهایی حادث می‌شوند كه ضرورت ایجاد تغییرات در برنامه پروژه را موجب می‌گردند ؛ در اینگونه موارد مدیریت پروژه باید تغییرات لازم را در برنامه ایجاد نماید تا قدرت و كارایی آن در جهت نیل به اهداف پروژه حفظ گردد ؛ از اینروست كه برنامه‌ریزی و برنامه‌ریزی مجدد جزئی چشمگیر از زندگی انسانیست كه در مقام مدیریت پروژه قرار گرفته است .

3- احساسات و نیازهای اعضای تیم پروژه‌تان را درك كنید و با آنها در اینگونه موارد ، ارتباط ایجاد كنید .
پروژه مجموعه‌ای از فعالیتهاییست كه باید با وجود محدودیتهای زمان ، هزینه و منابع به انجام رسند ؛ لذا روند تكاملی آن نباید منقطع گردد . اما در سوی دیگر ، هر یك از اعضای تیم پروژه در زندگی خصوصی خود دغدغه‌ها و دل‌مشغولیهایی دارند كه ممكن است بر تمركز كاری و شغلی آنها تاثیر منفی نهد . از این رو ، یك مدیر پروژه هوشیار در تعامل همیشگی با زیردستانش به سر می‌برد و می‌كوشد با مدیریت بر قلبها ، تمركز تیم پروژه را بر ضرب‌الاجلها و محدودیتهای پروژه حفظ نماید .

4- به یاد داشته باشید كه پروژه‌های موفق همواره چرخه حیات مناسبی داشته‌اند .
چرخه حیات پروژه نمایانگر مراحل اصلی و قدم‌های عمده در اجرای پروژه از شروع تا خاتمه آن می‌باشد و به دو بخش عمده ذیل تفكیك می‌شود :

1- مشخصات فعالیت‌هایی كه در هر مرحله از چرخه حیات پروژه و برای تكمیل آن می‌بایستی انجام شوند .

2- مشخصات نیروهایی كه برای تحقق اهداف هر مرحله ، درگیر انجام فعالیت‌های آن مرحله می‌گردند .

نیك می‌دانیم كه مدلهای كاری ، نظیر مدل استاندارد ISD بهترین تضمین هستند در جهت اطمینان از آنكه استانداردهای حرفه‌ای در برنامه پروژه گنجانده شده‌اند و مجموعه‌ای از بهترین فعالیتها آن را شكل می‌دهند ؛ بكارگیری اینگونه مدلها نه تنها به حفظ كیفیت می‌انجامد بلكه دوباره‌كاریها را نیز كاهش می‌دهد . بنابراین در آن زمانی كه به نظر می‌رسد محدودیتهای زمانی و بودجه‌ای ما را به استفاده از میانبرها تشویق می‌كنند این وظیفه مدیر پروژه است كه بهترین چرخه حیات را برای پروژه تشخیص داده و از پیاده‌سازی آن پشتیبانی نماید .

5- تمامی فعالیتهای پروژه و اقلام قابل تحویل پروژه را همراه با جزئیاتی دقیق و روشن به تصویر بكشید .

مدیر پروژه و تیمش باید بتوانند تصویری ملموس از محصول نهایی پروژه را در ذهن تمامی نیروهای پروژه ترسیم نمایند تا تلاشها در مسیری واحد و صحیح جهت گیرند . همواره از توضیحات مبهم خودداری كنید و نكات لازم را كلمه به كلمه برای سایرین بازگو كنید و حتی به صورت عكس یا تصویر درآورید و آنگاه ببینید كه چگونه همگی با شما همراهی خواهند نمود .

6- از یاد نبرید كه اقلام قابل تحویل پروژه باید گام به گام ، قدم به قدم و با تقریب‌زنیهای متوالی حاصل آیند .

هیچگاه در فراهم آوردن محصول نهایی پروژه شتاب ناآگاهانه به خرج ندهید ؛ دوباره‌كاری ، همواره هزینه و ریسك بالایی با خود به همراه خواهد داشت و ایستادن دوباره پروژه بر دو پای خود و آغاز نمودن مجدد از ابتدا ، همیشه امكان‌پذیر نخواهد بود ؛ بنابراین ، مداوما بر آنچه پیش از این به انجام رسیده است نگاهی بیفكنید و ارزیابیهای كنترلی را اعمال نمایید . از این طریق ، می‌توان اطمینان حاصل نمود كه محصول نهایی پروژه ، موفقیت‌آمیز ، به بار خواهد نشست .

7- قطعیت اتمام پروژه نیازمند تصویب و تایید حامیان پروژه است .
به خاطر بسپارید كه تاییدیه نهایی موفقیت پروژه و حصول اهداف تعیین‌شده در مورد محصول نهایی و اقلام قابل‌تحویل ، بر عهده سرمایه‌گذاران یا حامیان پروژه است . بنابراین یك استراتژی ساده اما كاملا كارا در پیش گیرید : پس از تكمیل هر مرحله از پروژه ، فرد یا افرادی كه توانمندی رد خروجی پروژه و تقاضای انجام دوباره كار دارند را برای تست نمودن و تایید صحت انجام كار فرا خوانید .

8- به خاطر بسپارید كه موفقیت هر پروژه به تجزیه‌وتحلیل كامل چرایی نیاز به انجام پروژه بستگی مستقیم دارد .

گاهی پروژه‌ای به شما واگذار می‌گردد كه لزوم اجرای آن و میزان نیاز به محصول نهایی و اقلام قابل تحویل پروژه ،‌ مستند و مشخص نیست . تحقیقات نشان داده‌اند كه هر اندازه اهمیت احتیاج به نتیجه پایانی پروژه ، واضحتر و اثبات‌شده تر باشد ، احتمال موفقیت پروژه نیز افزایش می‌یابد . لذا پیش از آنكه برای اجرای پروژه – كه به منزله صرف منابع سازمانیست – قبول مسوولیت كنید اطمینان یابید كه ماحصل نهایی آن یك نیاز حتمی و لازم‌الحصول است .

9- در جهت انجام صحیح كارها ، با زمان مبارزه كنید !

در گفتگو با مدیران پروژه‌ها ، غالبا این شكایت را از آنان می‌شنویم كه : « همیشه برای ختم پروژه زمان داشته‌ایم ، اما ای كاش اولویت اول ، انجام صحیح كارها در یك زمان معین شده باشد نه پایان دادن به پروژه به هر قیمتی » . به خاطر داشته باشید كه پروژه‌ها باید از فرصت زمانی مناسبی برخوردار باشند تا بتوان فعالیتها را در همان نخستین بار به درستی به انجام رساند . لذا در راه كسب فرصت برای اجرای صحیح كلیه فعالیتها ، این وظیفه شماست كه به حامیان پروژه و یا مدیران مافوقتان توضیح دهید كه چرا و چگونه زمان می‌تواند بر كیفیت پروژه تاثیر بگذارد .

10 – به ازای مسوولیتی كه دارید ، اختیار و قدرت اجرایی طلب كنید !

یك مدیر پروژه برای توفیق در وظایفش ، باید آن از حداقلی از قدرت اجرایی و اختیار كاری بهره‌مند باشد كه با مسوولیتش در تعادلی منطقی قرار گیرد ؛ برخورداری از این اختیار در زمینه‌هایی چون چگونگی تامین و صرف منابع ، همكاری و تعامل با سیستم مدیریتی سازمان و اخذ تصمیمات حساس و سرنوشت‌ساز در موفقیت پروژه ،‌ اهمیت افزونتری دارد .

11- از حامیان پروژه و صاحبان سرمایه بخواهید مشاركتی فعال در روند پروژه داشته باشند و همانند مشتریانی منفعل ، رفتار ننمایند .

اغلبا ، حامیان پروژه و صاحبان سرمایه ، حق تایید نمودن تمام یا بخشی از محصول نهایی پروژه را برای خویش طلب می‌كنند و این البته حق قانونی آنان است ؛ مزیت این واگذاری اختیار بدانها در اینست كه احساس مسوولیتی ایجاد می‌نماید تا در مراحلی نظیر گامهای ابتدایی پروژه و تعریف خروجی آن ، گامهای میانی پروژه و مروری بر آنچه تاكنون به انجام رسیده است و نیز در طول پروژه در جهت برقراری ارتباط مابین مدیر پروژه و اعضای SME و حتی برگزاری نشستهایی برای عموم سهامداران ، تیم پروژه را یاری بخشند .

12- بهترین تیم ممكن را گزینش كنید و تمامی موانعی كه بر سر راه عملكرد اثربخش و كارای آنان قرار می گیرند را به كناری بزنید .

گروهی از افراد ماهر ، شایسته و خوب سازماندهی‌شده ، لازمه‌ موفقیت پروژه است . تشكیل تیم‌ خوب پروژه با انتخاب افرادی توسط مدیر پروژه آغاز می‌شود ؛ در انتخاب افراد ، به ‌خصوص در مورد پروژه‌های بدیع باید به هوش و قدرت و سرعت یادگیری آنان بیش ‌از تجربه بها داد . افراد باید توان كار كردن در تیم را داشته ‌باشند و به جایگاهی مناسب در تیم دست ‌یابند ؛ آنان باید حین ‌كار تنها متوجه كار باشند و نه درگیریهای شخصی . گاهی لازم ‌است افراد برای انجام درست كارشان آموزش‌ ببینند . افراد باید بتوانند درطول مدت‌ زمان اجرای ‌پروژه ‌با علاقه كار را دنبال ‌كنند ؛ از این‌روست كه مدیر پروژه باید راهكارهای لازم برای افزایش انگیزه‌ اعضای تیم پروژه‌اش را بداند .

همیشه انتخاب ماهترین و باكیفیت‌ترینها می‌تواند بخشی از محدودیتهای پروژه را جبران نماید و این از ارزش یك تیم كارآمد حكایت می‌كند . برای تیم خود همانند وكیل‌مدافعی باشید كه آنان را از عوامل بازدارنده داخلی و خارجی مصون نگاه می‌دارد و زمینه و ابزار لازم برای بروز توانمندیها و استعدادهایشان فراهم می‌سازد .

13- از مدیریت رده بالای سازمان پروژه بخواهید تا اولویتها را تعیین نمایند .

امروزه در بسیاری از سازمانها ، بهره‌گیری همزمان از نیروها در دو یا چندین پروژه به صورت امری كاملا متداول درآمده است ؛ در اینگونه موارد ، غالبا زمانی فرا می‌رسد كه در انتهای چرخه حیات ، پروژه‌ها با كمبود منابع مواجه می‌گردند . در واكنش به آن ، برخی سازمانها نهادی متشكل از مدیران رده‌بالای واحدهای مختلف خود تشكیل داده‌اند تا در این جمع ، پیرامون مسائل مهمی نظیر ماموریتهای كلی سازمان و استراتژی آن ،‌ معیارهای انتخاب پروژه‌ها ، میزان ساعات كاری منابع و تعیین پروژه‌هایی كه اجرای آنها اهمیت و تقدم بیشتری برخوردار است تصمیم گیری شود . بدین ترتیب ، مدیریت رده بالای سازمان رهبری لازم برای جلوگیری از همزمانی ناكارای پروژه‌ها را اعمال می‌نماید و این یاریگریست برای مدیریت پروژه كه بتواند با فراغ بال و آسودگی خیال ، به راهكارهای موفقیت در اركان گوناگون پروژه تحت سرپرستی خود بیندیشد .

نتیجه‌گیری :

در این مقاله به تبیین سیزده نكته در راستای مدیریت پروژه موفق و موثر پرداخته و رعایت اصول ذیل را شرطی لازم و البته ناكافی برای پیروزی پروژه‌ها برشمردیم كه به اختصار عبارتند از :

1) در هر شرایطی ، تمركز خویش را بر سه ركن موفقیت پروژه ( كیفیت ، هزینه و زمان) از دست ندهید !

2) از خاطر نبرید كه برنامه‌ریزی همه چیز یك پروژه است و در عین حال ، لازم‌التغییر .

3) احساسات و نیازهای اعضای تیم پروژه‌تان را درك كنید و با آنها در اینگونه موارد ، ارتباط ایجاد كنید .

4) به یاد داشته باشید كه پروژه‌های موفق همواره چرخه حیات مناسبی داشته‌اند .

5) تمامی فعالیتهای پروژه و اقلام قابل تحویل پروژه را همراه با جزئیاتی دقیق و روشن به تصویر بكشید .

6) از یاد نبرید كه اقلام قابل تحویل پروژه باید گام به گام ، قدم به قدم و با تقریب‌زنیهای متوالی حاصل آیند .

7) قطعیت اتمام پروژه نیازمند تصویب و تایید حامیان پروژه است .

8) به خاطر بسپارید كه موفقیت هر پروژه به تجزیه‌وتحلیل كامل چرایی نیاز به انجام پروژه بستگی مستقیم دارد .

9) در جهت انجام صحیح كارها ، با زمان مبارزه كنید !

10) به ازای مسوولیتی كه دارید ، اختیار و قدرت اجرایی طلب كنید !

11) از حامیان پروژه و صاحبان سرمایه بخواهید مشاركتی فعال در روند پروژه داشته باشند و همانند مشتریانی منفعل رفتار ننمایند .

12) بهترین تیم ممكن را گزینش كنید و تمامی موانعی كه بر سر راه عملكرد اثربخش و كارای آنان قرار می گیرند را به كناری بزنید .

13) از مدیریت رده بالای سازمان پروژه بخواهید تا اولویتها را تعیین نمایند .

انتشار : ۲۰ مرداد ۱۳۹۵

چهارمین کنگره بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری


چهارمین کنگره بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
بزرگترین ، معتبرترین و منظم ترین گردهمایی سالانه علمی ،پژوهشی و اجرایی فعالان عرصه عمران ، معماری ، شهرسازی و محیط زیست خاورمیانه با حضور اساتید برجسته بین المللی
7 الی 9 دی ماه 1395 ، دانشگاه شهید بهشتی تهران

ورود به سایت کنگره

انتشار : ۲۸ تیر ۱۳۹۵

سومین کنفرانس بین المللی مدیریت و اقتصاد


سومین کنفرانس بین المللی مدیریت و اقتصاد
ورود به سایت کنفرانس
مهلت ارسال مقالات: سی و یکم مردادماه
  www.MCE2016.ir
برگزار کننده: دانشگاه تربت حیدریه
محل برگزاری: مشهد

ثبت نام و ارسال مقاله
سومین کنفرانس بین المللی مدیریت و اقتصاد

 
 
 

انتشار : ۲۸ تیر ۱۳۹۵

ساختمان مرکزی پریمارک ، دوبلین، ایرلند


عنوان پروژه: ساختمان مرکزی پریمارک
محل پروژه: دوبلین، ایرلند
سال ساخت: ۲۰۱۵
طراح: موری اسمیت

گروه معماری موری اسمیت توسعه مجدد ساختمان مرکزی پریمارک، شرکت شناخته شده مد در دوبلین را بر عهده گرفت. این پروژه نشان دهنده یک شاهکار معماری در اتصال پیچیده دو ساختمان موجود می باشد. یک ساختمان قدیمی مربوط به اوایل قرن بیستم میلادی و دیگری در دهه ۹۰ میلادی ساخته شده است. این ارتباط از طریق یک راهروی بلند که بین دو بنا ساخته شده، برقرار می شود.

 

این راهروی جدید بصورت یک دهلیز بطول ۱۳ متر در فضایی که قبلاً بعنوان حیاط استفاده می شد، ساخته شده است. ارتباط کارکنان از طریق این راهرو براحتی در مناطق کاری صورت می گیرد. گسترش این ساختمان بعنوان یک تحول برای شرکت پریمارک انجام شد. موری اسمیت فضای موجود را تبدیل به یک محیط کاری پویا و نوآورانه برای بیش از ۶۰۰ نفر کارکنان سختکوش پریمارک در قلب مرکز تجاری شهر دوبلین کرد.
پروژه شامل یک منطقه عمومی برای پذیرش و سالن تجارت، یک کافه بزرگ، استودیوهای طراحی، فضاهای متنوع اجتماعی، یک آتلیه عکاسی، محل کار برای بیش از ۶۰۰ کارمند، سالن اجتماعات و یک سالن ورزشی با امکانات جانبی می باشد

انتشار : ۲۸ تیر ۱۳۹۵

«عرصه عمومی شهر»


کتاب «عرصه عمومی شهر»

تألیف: اریک جی.جنکینز
ترجمه: مصطفی اکبری مطلق – شهرام کریمی
ناشر: طحان
تاریخ انتشار: ۱۳۹۴
تعداد صفحات: ۲۴۰
قیمت: ۱۸۵/۰۰۰ ریال

کتاب حاضر دربردارنده مجموعه‌ای از پلان‌های فضاهای شهری است که در مقیاس یکسان ترسیم شده‌اند. این کتاب شامل یکصد پلان توده- فضا از هفتاد و هشت شهر جهان است که هریک مساحت مشخصی به اندازه نیم‌کیلو متر مربع را دربرمی‌گیرند. در کنار این پلان‌ها، تصاویر و متن، روشن‌گر ابعاد گوناگون نقشه‌های فضاهای شهری برای پژوهشگران است. متن این کتاب درس‌هایی را بیان می‌کند که ممکن است برای هر شهری قابل تعمیم باشد.

بخشی از پیشگفتار مترجمان کتاب:
در جهان امروز موضوع طراحی شهری بیشتر از هر زمان اهمیت یافته و در قالب راه حلی برای جهان شهرها به سوی هرچه پیچیده تر شدن حرکت می کند. یکی از وجوه این دانش و هنر میان رشته ای شناخت فضاهای شهری همچون میدان و خیابان است که شالوده و استخوانبندی شهر را شکل می بخشند؛ حرکت انسان شهرنشین را سامان می دهند، عملکردهای گوناگون را در کاربری های مختلف مستقر می سازند و منظر شهری را نظام مند می سازند. طراحی فضای شهری به منظور تعامل و تناسب بیش تر میان فرم و عملکرد به عنوان رابطه ای دوسویه امری سهل و ممتنع به نظر می رسد، که تاکنون در هیچ قالب و چارچوب متقنی نگنجیده است. آگاهی از این که کدامین راهبرد، راهکار و سیاست برای استفاده در فرایند طراحی شهری بهینه است، آن طور که فضای ناشی از آن پاسخ گوی نیازهای متفاوت مخاطبان باشد، چالش و مسأله اصلی طراحان شهر است.

بیرونی ترین لایه شخصیت کالبدی هر شهر، سیما و منظر آن است. بسیاری از میدان ها و خیابان ها در شهرهای شاخص دنیا، با شکل و ظاهر خاص در جداره و فرم کلی فضا، شناخته می شوند. ارزش این گونه فضاها در طراحی هماهنگ از نظر فرم، رنگ، مصالح، هندسه و تناسبات، خطوط و افق دید، بازشوها و همچنین توجه به عناصر و جزئیات نهفته است. آن چه در این کتاب توسط اریک جی. جنکینز مورد تأکید قرار می گیرد همانا رویکردی آگاهانه جهت یافتن چرایی برتری برخی فضاهای شهری با تأکید بر میدان، در بستر روش تحقیق علی-قیاسی و توصیفی-تحلیلی با متنی روان، و استنتاجی کاربردی است که عرصه های عمومی شهرهای جهان را با نگاهی نو می شناساند؛ و از این رو بود که در ترجمه عنوان کتاب “عرصه عمومی شهر” را به عنوان معادل اصلی برگزیدیم.

انتشار : ۲۰ تیر ۱۳۹۵

«تناسبات در معماری»


کتاب «تناسبات در معماری»

تألیف و ترجمه: دکتر سیاوش تیموری
ناشر: فکرنو
تاریخ انتشار: ۱۳۹۴
تعداد صفحه: ۲۷۰
قیمت: ۲۰۰/۰۰۰ ریال

 

فهرست عناوین کتاب به شرح زیر می باشد:

بخش اول: تناسبات
فصل ۱: تناسب
۱ – مقدمه
۲ – روابط و تناسبات
۳ – هندسه تناسبات
۴ – ریتم و اوریتمی
۵ – تناسب در پلان ها
۶ – تناسب در احجام
۷ – مدول و نسبیت زنجیره ای

فصل ۲: مستطیل ها و مثلث های قائم الزاویه
۱ – توصیف و تشریح چند مستطیل
۲ – مثلث های قائم الزاویه جهت مطالعه تناسب

فصل ۳: بررسی تکنیکی روابط X1 و X2
1 – پنج ضلعی مجهول تغییر مکان داده
۲ – مثلث قائم الزاویه X1 یا TCD
3 – مثلث قائم الزاویه X2

بخش دوم: سیستم های تناسباتی

بخش سوم: تناسبات در معماری ژاپن

بخش چهارم: تناسبات در معماری ایرانی

انتشار : ۲۰ تیر ۱۳۹۵

«مقدمه ای اجمالی در معماری منظر»


کتاب «مقدمه ای اجمالی در معماری منظر»

نویسنده: ایان اچ تامسون؛ استاد دانشگاه نیوکاسل انگلستان

مترجم: دکتر مهدی خاکزند؛ استادیار دانشگاه علم و صنعت ایران
مهندس کوروش آقا بزرگی
ناشر: انتشارات دانشگاه علم و صنعت ایران
تاریخ انتشار: بهار ۱۳۹۵
تیراژ: ۱۰۰۰ نسخه
تعداد صفحه: ۱۹۳ صفحه
قیمت: ۱۰۰/۰۰۰ ریال

اثر حاضر تحت عنوان «مقدمه ای اجمالی در معماری منظر»، به بررسی برخی از تصورات اشتباه در حوزه معماری منظر و ریشه های آن می پردازد.
نویسنده در این اثر به مواردی از جمله تاثیر مدرنیسم، مقایسه میان طراحی منظر و برنامه ریزی منظر اشاره دارد. همچنین به نظر می رسد نویسنده سعی می کند به تشریح محیط زیست معاصر و اینکه آیا معماری منظر هنر است یا علم بپردازد، و در همین راستا به پروژه ها و نمونه های گوناگون پساصنعتی و ارتباط آن با بحث شهرسازی زیست محیطی و منظر شهری اشاره داشته است.
این اثر برای دانشجویان و کارشناسان حوزه معماری منظر، طراحی و برنامه‌ریزی شهری تهیه گردیده است، که در واقع سیری نظری و تاریخی در این حیطه محسوب می شود. از این نظر کتاب حاضر که در راستای تبیین مفهوم معماری منظر و ارتباطات خاص میان آن و سایر رشته ها و دیگر حوزه ها گام برداشته، اثری ارزشمند قلمداد می شود.

نویسنده این اثر آقای ایان اچ تامسون، استاد معماری منظر در دانشکده معماری، برنامه ریزی و منظر دانشگاه نیوکاسل انگلستان است، که پژوهش های بسیاری در زمینه های فلسفه و نظریه معماری منظر و سیر تاریخی طراحی منظر داشته است. ایشان سردبیر مجله وزین پژوهش های منظر می باشد. همچنین از جمله آثار و پژوهش های او در زمینه معماری منظر می توان به کتاب های «باغ خورشید شاه»، «بوم شناسی، جامعه و رضایتمندی در طراحی منظر» و «تفکر مجدد بر منظر» اشاره کرد.

از آنجایی که نویسنده در این اثر سعی در معرفی و شفاف سازی سیر تاریخی حرفه معماری منظر داشته است، آنرا می توان به عنوان اثری مفید برای تمامی معماران منظر قلمداد کرد. در همین راستا مترجمین این اثر، پس از مطالعه و بررسی دقیق آن، برآن شدند تا سهمی در ایجاد تصویر و درک مناسب تری از معماری منظر و مفاهیم و نگرش های موجود در آن داشته باشند. لازم به ذکر است، در بخش هایی از کتاب که نیاز به وجود تصویر احساس می شد (با کسب اجازه از نویسنده محترم)، و در راستای درک بهتر خواننده تصاویری به آن افزوده شد.

اثر حاضر در ده فصل تنظیم شده است:

• فصل نخست سعی در تبیین و تشریح ریشه های معماری منظر و محدوده آن و اینکه این حرفه در طول زمان چگونه توسعه یافته است، دارد.
• فصل دوم با عنوان «حوزه های معماری منظر»، دامنه فعالیت هایی که تحت عنوان کلی معماری منظر قرار می گیرند، را مورد توجه قرار می دهد و نگاهی به تلاش های مختلف در راستای تعریف پایه و اساس این رشته علمی می اندازد.
• هرچند تفکر مدرن در هنرهای زیبا و معماری سلسله مراتب بسیار متفاوتی داشت، اما هر دو تأثیر بسیاری بر رشته در حال پیدایش معماری منظر داشتند. در همین راستا تاثیرات هنر مدرن و نظریات معماری بر معماری منظر، در فصل سوم مورد بررسی واقع شده است.
• در فصل چهارم با عنوان «عملکرد و زیبایی» به تبیین عملکردی مواردی همچون کشاورزی، مسکن سازی، انرژی، سدها، جاده ها و جنگل ها پرداخته شده است.
• در فصل پنجم معماری منظر به عنوان یک رشته علمی محیطی مطرح می شود. اساسا محیط گرایی در اعتراض به آسیب های به وجود آمده از طریق صنعت و بهره برداری از آن متولد شد.
• اما تشریح جایگاه هنر در معماری منظر و اینکه این حرفه در حقیقت علم است یا هنر، مطلبی است که در فصل ششم بدان پرداخته شده است.
• فصل هفتم نیز تحت عنوان «خدمت به جامعه» در چند بخش شامل منظر، قدرت و دموکراسی، همدلی و مشارکت و روش های مختلف آن می باشد. نویسنده عنوان می کند که چگونه دموکراسی در معماری منظر با جنبش قرن نوزده برای پارک های عمومی، آغاز شد.
• به طور کلی فصل هشتم به بازسازی و احیاء زمین ها و چگونگی حفظ میراث گذشته اختصاص دارد.
• در فصل نهم تحت عنوان «برنامه ریزی منظر»، نویسنده سعی داشته مقایسه و تعریفی در رابطه با دو حوزه طراحی و برنامه ریزی منظر ارایه دهد.
• در فصل آخر (دهم) نیز با عنوان «منظر و شهرسازی»، به افزایش شهرنشینی دربین جوامع مختلف و تحت شعاع قرار گرفتن کیفیت زندگی در چنین مجتمع های زیستی، که پیامد شکل گیری پدیده ای به نام کلانشهر می باشد، اشاره می شود.

انتشار : ۲۰ تیر ۱۳۹۵

«مفاهیم پایه در معماری پایدار»


 کتاب «مفاهیم پایه در معماری پایدار»

 

تألیف: اوی فریدمن
ترجمه: محمدحسین میرزاکوچک خوشنویس؛ پژوهشگر دوره دکتری دانشگاه شهید بهشتی
ناشر: کتاب فکر نو
نوبت چاپ: اول، ۱۳۹۵
شمارگان: ۱۰۰۰ نسخه
قیمت: ۲۰۰/۰۰۰ ریال

امروزه واژه پایداری با قرارگیری در کنار واژه های مختلف، ترکیبات متنوع و جدیدی را عرضه می کند. با این حال برخوردی صرفاً نظری با این موضوع و عملی نکردن این مباحث در حوزه های مورد نظر، مخاطبین را به برداشتی کلیشه ای و تکراری از موضوع واداشته است.

تنوع مطالب حوزه معماری پایدار با توجه به پیشرفت های تکنولوژیکی و نوآوری های گوناگون در این زمینه سبب شده است، نه تنها مخاطبین عام بلکه مخاطبین خاص این حوزه نیز در میان انبوه این مطالب سردرگم شوند. بر این اساس ضرورت وجود منبعی که به صورت جامع برای مخاطبین عام و خاص از کلی ترین تا جزیی ترین مسائل معماری پایدار بپردازد احساس می گردد. همانطور که در مقدمه نگارنده خواهید خواند، این کتاب توانسته است به جمع بندی مهم و منطقی از مسائل روز معماری پایدار دست یابد. از اینرو این کتاب می تواند با پرداخت جامع و کامل خود برای مخاطبین با دغدغه های پایداری انرژی، آغازگر جریانی مهم در این زمینه باشد.

بخش هایی از مقدمه کتاب:
دعوت برای به کارگیری و استفاده از روش های پایدار امر جدیدی نیست. در دهه های گذشته، تحقیقات زیادی در رابطه با مباحث پایداری صورت گرفته است. ولی علیرغم نیاز مبرم به بکار گیری و استفاده از آنها، این مباحث بسیار کند به اجرا در می آیند. سیاستگذاران و متخصصان بر این باورند که جامعه از نقطه ای بدون بازگشت عبور کرده و باید روش های قدیمی جای خود را به روش های پیشرفته پایدار دهند.

کتاب حاضر در ارائه رویکردی جدید در پایداری ساختمان های مسکونی نقش دارد و مخاطب را در دنیای پیچیده و رو به رشد خانه های سبز پایدار راهنمایی میکند. روش های موفق سنتی را با روش های پیشرفته و نوین ترکیب کرده و ایده ها و راهکارهای مختلفی را ارائه می کند. ارائه ایده بدون عملی کردن آن امری ناقص است. هر فصل شامل یک پروژه ساخته شده جدید می باشد که در آن طراحان تلاش زیادی را برای دستیابی به پایداری و غلبه بر محدودیت های ساخت متحمل شده اند. فصل ها به گونه ای ساماندهی شده اند که خواننده به صورت نظام مند از مرحله طراحی تا ساخت هدایت شود.

• فصل اول به مبانی و اصول پایداری، منابع انرژی و تائیدیه و گواهی ساختمان های پایدار می پردازد.
• فصل دوم به نکات کلیدی در مکانیابی خانه ها می پردازد. به همراه مباحثی از اقلیم، انرژی های غیرفعال خورشیدی، جهت وزش باد، محافظت از گیاهان و جانوران و توپوگرافی سایت. بااینکه به صورت دقیق و جامع به مباحث فنی خانه های مسکونی پایدار پرداخته می شود.
• فصل سوم توضیح می دهد که روش های پایدار به مباحث فنی و تکنولوژیک ختم نمی شود. این فصل به مفاهیم و جنبه های مختلفی از پایداری در قالب اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مانند «سالخوردگی در مکان» و «خانه های چند نسلی» می پردازد.
• در فصل چهارم به اصول برنامه ریزی یک واحد خانگی پرداخته می شود؛ و به شکل، اندازه، ارتفاع و نیز ارتباط آن با دیگر واحدهای همسایگی اشاره و طراحی و ساماندهی داخلی آن نیز بررسی می شود.
• در فصل پنجم پوشش خارجی یک ساختمان پایدار پیشرفته مورد بحث قرار می گیرد. به همراه قاب بندی های مطمئن، جزئیات ساخت و اجرای آنها و مصالح پیش ساخته.
• در فصل ششم، ساخت مصالح ساختمانی و نحوه دستیابی به مصالح پایدار به صورت مرحله به مرحله به نمایش درآمده است.
• فصل هفتم به پنجره های پایدار می پردازد و راهکاری برای نصب و انتخاب صحیح آنها ارائه می دهد.
• فصل هشتم سیستم های مختلف گرمایش و سرمایش را بررسی و به نقاط قوت و ضعف آنها در ارتباط با مباحث پایداری اشاره می کند.
• فصل دهم به کارایی آب اشاره می کند و با برسی عوامل مختلف در مصرف آب راه های مختلفی را برای کنترل آن پیشنهاد می کند.
• موضوع فصل یازدهم طراحی بام های سبز است. با بررسی انواع و اقسام مختلف آنها به مزایا و سودمندی به کارگیری و نحوه اجرای آنها می پردازد.
• فصل دوازدهم انواع طراحی محوطه ساختمان ها را بررسی می کند. روش های محوطه سازی خوراکی و محوطه سازی پیشرفته به همراه اصول اجرا و طراحی آنها در اینجا شرح داده می شوند؛
• و در آخر فصل سیزدهم، در رابطه با مدیریت پسماند و دفع به روش های مختلف کود سازی و بازیافت زباله ها می پردازد.

پایداری در معماری زمانی به دست می آید که از رویکردی جامع که بسیاری از موارد بالا را در بر می گیرد، استفاده کند. در حالیکه همه موارد اشاره شده به سختی می توانند به صورت یکجا در یک پروژه اعمال شوند، اما بدون شک به کارگیری حتی تعدادی از این اصول می تواند به خوبی سبب ایجاد یک تغییر چشمگیر و مؤثر شود.


فهرست مطالب کتاب:

فصل ۱؛ مبانی ساختمانهای پایدار

فصل ۲؛ قرارگیری خانه
اقامتگاه جزیره خلیج

فصل ۳؛ مفاهیم طراحی مسکونی
خانه آینده

فصل ۴؛ اصول طراحی
حیاط رمینگتون

فصل ۵؛ ساخت خانه
اقامتگاه آنی

فصل ۶؛ مصالح ساختمانی
پالمز

فصل ۷؛ کارایی انرژی پنجره ها
خانه غیرفعال پراسکات

فصل ۸؛ سیستم های گرمایش و سرمایش
مسکن انگلیسی

فصل ۹؛ محیط های داخلی سالم
خیابان جنوبی هجدهم

فصل ۱۰؛ کارایی آب
سایبان و چتر خورشیدی

فصل ۱۱؛ بام های سبز
خانه خیابان اقلیدس

فصل ۱۲؛ محوطه سازی خوراکی و محوطه سازی به شیوه پیشرفته
خانه خیابان رز

فصل ۱۳؛ مدیریت پسماند و دفع
مسکن سیترین

• عرضه کتاب در غرفه انتشارات فکر نو، در بیست و نهمین نمایشگاه کتاب، بخش دانشگاهی، سالن ۱۰۵ دانشگاهی، غرفه ۲۷۹

انتشار : ۲۰ تیر ۱۳۹۵

“معیارهای نوین برنامه ریزی و طراحی سکونت گاه سالمندان”


کتاب “معیارهای نوین برنامه ریزی و طراحی سکونت گاه سالمندان”

کتاب “معیارهای نوین برنامه ریزی و طراحی سکونت گاه سالمندان (با رویکرد افزایش امید به زندگی در ساکنین)”

نویسندگان:
– اسماعیل ضرغامی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
– میلاد الفت

ناشر: دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
تاریخ چاپ: ۱۳۹۵
تعداد صفحات: ۳۰۰
قیمت : ۱۵۰,۰۰۰ ریال

در این کتاب سعی بر آن است تا عوامل بالابرنده افزایش امید به زندگی در سالمندان شناسایی شده و در طراحی سکونت‌گاه‌های سالمندان اعمال شوند؛ این در حالی است که در کشور ایران استانداردی برای فضاها و سکونت‌گاه‌های متنوع سالمندان وجود ندارد. از این رو خانه‌های مسکونی و یا دبستان‌ها و کودکستان‌ها به خانه‌های سالمندان تغییر کاربری داده‌اند. در حالی‌که حتی بین انواع سکونت‌های سالمندان نیز باید تمایز قائل شد و استاندارهای آن‌ها را با یکدیگر اشتباه نگرفت. هدف کتاب حاضر آن است که راه را برای تحقیقات پژوهشگران حاضر باز کرده، تا آن‌ها با نگاهی باریک‌بینانه‌تر به این مقوله با اهمیت بپردازند.

 

فهرست مطالب:

فصل اول: تاریخچه و بیماریهای سالمندی

فصل دوم: رفتارشناسی سالمندی
۱-۲ سالمند از نظر دین اسلام
۲-۲ خردمندان قوم
۳-۲ حرمت موی سپید
۴-۲ مسائل سالخوردگی از دیدگاه های متفاوت
۵-۲ نگاهی به سالمندی جمعیت ایران و شهر تهران طی سرشماری های ۱۳۶۵ -۹۰
۶-۲ ارتقای سلامت روانی سالمندان
۷-۲ بررسی سالمند از دیدگاه جامعه شناسی
۸-۲ مفهوم پایگاه اجتماعی سالمندان
۹-۲ سالمند دیروز و امروز در جامعه
۱۰-۲ بازنشستگی در دوران سالخوردگی
۱۱-۲ طرحی اجتماعی برای سالمندان
۱۲-۲ عوامل مؤثر در پذیرش سالخوردگان نزد خانواده
۱۳-۲ مناسب سازی محیط اجتماعی برای سالمندان
۱۴-۲ نیازها و احتیاجات انسانی
۱۵-۲ جمع بندی

فصل سوم: گونه شناسی سکونتگاههای سالمندی و نوع مراقبت در آنها
۱-۳ سکونتگاههای سالمندی در جهان
۲-۳ مراکز خدماتی و مراقبتی روزانه سالمندان
۳-۳ اهداف مرکز خدماتی مراقبت روزانه
۴-۳ جنبه های مختلف اهمیت مراکز روزانه
۵-۳ چگونگی استفاده از مجموعه
۶-۳ فعالیت های معمول در مجموعه های روزانه
۷-۳ خدمات مراکز روزانه نگهداری سالمندان
۸-۳ امکانات مراکز روزانه نگهداری سالمندان
۹-۳ جمع بندی

فصل چهارم: ضوابط و استانداردهای معماری برای سالمندان
۱-۴ استانداردهای فضای بسته
۲-۴ استانداردهای فضای باز
۳-۴ طراحی عناصر سازنده فضای باز
۴-۴ ملاحظات اساسی طراحی سرای سالمندان
۵-۴ فضاهای نیمه باز
۶-۴ ارتباطات فضاها در خانه های سالمندی
۷-۴ بازشوها
۸-۴ فضاهای جانبی
۹-۴ جمع بندی

فصل پنجم: رویکرد افزایش امید به زندگی در سالمندان

فصل ششم: بررسی رابطه سهولت دسترسی به فضاهای آموزشی در میزان مشارکت سالمندان در آموزش و امید به زندگی
۱-۶ نقش آموزش در مراحل مختلف رشد و بلوغ انسان
۲-۶ فن آموزش بزرگسالان از نظر روانشناسان
۳-۶ نیازها و انگیزه های یادگیری در افراد مسن
۴-۶ عوامل جذب کننده بزرگسالان مسن تر به سمت تحصیلات بالاتر
۵-۶ نقش کار در یادگیری سالمندان
۶-۶ دیدگاه های یادگیری در مورد بزرگسالان از نظر جامعه شناختی
۷-۶ تأثیر پاسخ احساسی بزرگسالان تأثیر پاسخ احساسی بزرگسالان به یادگیری
۸-۶ اهمیت وجود فضاهای آموزشی در خانه های سالمندان
۹-۶ جمع بندی

فصل هفتم: پایداری زیست محیطی و سبز در مسکن سالمندان
۱-۷ طراحی سبز برای آپارتمان های سالمندان (با نگاهی به کور چین)
۲-۷ خصوصیات فیزیولوژیکی و روانشناختی سالمندان
۳-۷ خصوصیات رفتاری سالمندان
۴-۷ استراتژی طراحی آپارتمان های سبز برای سالمندان
۵-۷ بررسی مبانی طراحی سکونتگاه سالمندان با رویکرد پایداری
۶-۷ سالمندی موفق به صورت پایدار
۷-۷ عوامل مؤثر در پایداری محیطی خانه سالمندان
۸-۷ عواملی که موجب تمایز یک خانه سالمندان می شود
۹-۷ مقدمه ای بر طراحی پایدار منظر در خانه سالمندان
۱۰-۷ ارائه اصول طراحی منظر به به منظور بهبود کیفیت زندگی
۱۱-۷ جمع بندی

فصل هشتم: بررسی نمونههای موردی
۱-۸ نمونه های داخلی اقامتگاه سالمندان
۲-۸ نمونه های خارجی اقامتگاه های خاص سالمندی
۳-۸ بررسی نمونه خارجی فضای آموزشی برای سالمندان
۴-۸ بررسی نمونه داخلی فضای آموزشی برای سالمندان
۵-۸ جمع بندی

نتیجه گیری

انتشار : ۲۰ تیر ۱۳۹۵

«اصول و مبانی برنامه‌ریزی شهری»


 
معرفی کتاب «اصول و مبانی برنامه‌ریزی شهری»
 
نویسنده: رسول قربانی

ناشر: انتشارات سمت
تاریخ انتشار: ۱۳۹۴
تیراژ: ۱۰۰۰ نسخه
تعداد صفحه: ۳۰۴
قیمت: ۱۱۰/۰۰۰ ریال

بخشی از مقدمه:
شهر مکان تمرکز و انباشت داشته‌‏های مادی و معنوی بشر و محل تجلی تمدن‌های انسانی است. در جهان شهری‏ شده کنونی تداوم حیات تمدن‌ها به مطلوبیت فضایی و کارایی عملکردی شهرها گره خورده است و چنین ضرورتی در کنار ایجاد، حفظ و توسعه سکونتگاه‌هایی که ضمن حفظ کرامت انسان‌ها به رشد، پویایی و تکامل روزافزون آن‌ها بینجامد اهمیت دانش برنامه‌‏ریزی شهری را ـ که وظیفه انتظام‌‏بخشی به مناطق شهری را بر عهده دارد ـ دوچندان می‌‏کند.

با رشد شهرها در یک سده اخیر و استقرار بخش عمده‏‌ای از جمعیت جهان در آنها، متخصصان و اندیشمندان مسائل شهری همواره سعی کرده‌‏اند که با بهره‌‏گیری از تجارب بومی و همچنین یافته‌‏های سرزمین‌های دیگر اصول و روش‌هایی را برای ارتقای شرایط کالبدی شهرها تدوین کنند و با کاربست آنها در عرصه عمل به بازتولید، اصلاح و ابداع روشی نوین دست یابند. ظهور ایده‏‌ها و پارادایم‌های متعدد در دهه‌‏های اخیر ناشی از درک اهمیت موضوع در کشورهای گوناگون و در عرصه جهانی است.

در کشور ما نیز توجه به توسعه دانش برنامه‏‌ریزی شهری، علاوه بر ملاحظات عمومی ذکرشده، از دو بعد دارای اهمیتی مضاعف است: اول، به دلیل محیط زیست شکننده کشور که به شدت تحت فشار توسعه‌‏های شهری نه‏ چندان اندیشمندانه است و دوم، به لحاظ سرمایه‌های شهرسازی و معماری نهفته در بافت‌های تاریخی شهرهای کشور و نقش آنها در تجارب برنامه‌‏ریزی شهری دنیا.»
در این راستا کتاب حاضر با هدف آشنایی بیشتر دانشجویان رشته «جغرافیا و برنامه‌‏ریزی شهری» با اصول و مبانی نظری برنامه‌‏ریزی شهری به تحریر درآمده و سعی شده است با بهره‏‌گیری از آثار محققان داخلی و خارجی مطالب به نحوی گزینش و تنظیم شوند که ضمن بهبود بینش نظری، مهارتهای عملی دانشجویان را نیز ارتقا دهند؛ هرچند به علت گستردگی دامنه موضوع امکان پرداختن به ابعاد گوناگون آن وجود نداشته و فقط به ذکر مباحث ضروری بسنده شده است.

این کتاب با توجه به سرفصل‌های درس «مبانی برنامه‌‏ریزی شهری» در دوره کارشناسی رشته «جغرافیا و برنامه‌‏ریزی شهری» و همچنین به عنوان منبع کمک‌‏درسی درس «برنامه‌‏ریزی مجتمع‌های زیستی» در دوره کارشناسی ارشد این رشته تنظیم شده است.

• فهرست مطالب:
مقدمه
فصل اول: مفاهیم و کلیات برنامه‌ریزی شهری
فصل دوم: نگرشها و پارادایمهای عمده در برنامه‌ریزی شهری
فصل سوم: بررسی و شناخت ساخت و سازمان فضایی شهر
فصل چهارم: مراکز و محلات شهری
فصل پنجم: کاربری اراضی شهری
فصل ششم: تراکم و فضای باز
فصل هفتم: شبکه ارتباطی در برنامه‌ریزی شهری
فصل هشتم: الگوهای گسترش کالبدی شهرها
فصل نهم: ابزارهای ساماندهی در برنامه‌ریزی شهری
فصل دهم: ارزیابی در برنامه‌ریزی شهری
در پایان هر فصل نتیجه‌گیری آن آمده است.

انتشار : ۲۰ تیر ۱۳۹۵

بزرگان معماری ایرانی


راویان معماری

ارسال شده توسط نوید نقی گنجی

 
از چندین سال قبل که جوانه‌های شناخت معماری پیرامون، در وجود کنجکاو دانشجویی ساده در رشتۀ معماری شروع به رویش کرد. آن زمان در دانشکده‌ای نفس می‌کشیدم که غرق در ویژگی‌های معماری غرب بود و شب و روز به بررسی و تقلید از روندی می‌پرداخت که به نحوی می‌توان بی‌ارتباط با بستر فکری و اجتماعی امروز در کشورمان دانست. تأمین خوراک فکری برای دانشجویان از مجلات و اینترنت و پیگیری روز به روز معماری غالب دنیای امروز و….

 

با گذشت زمان،برای دیدن و لمس واقعیت‌های این معماری جاذب، با دوربین، خود را به شهرهای مختلف می‌رساندم و با صرف وقت و انرژی بسیار، تلاش به شناخت معماری آن ساختمان‌ها و یافتن ارتباط میان کالبد آنان با بستر و زمینۀ اجتماعی و فرهنگیشان داشتم.

 

استادی می‌گفت: معمول است در بین اکثر افراد_روی سخنش به ایرانیان هم بود_ که پس از دیدن دنیای غرب گرایش به شناخت و مطالعۀریشۀخویشتن، موضوعی مهم می‌گردد. حال آنکه تحلیل علل و شایدها و بایدهای این گفته تحقیقی عمیق می‌طلبد که از تخصص نگارنده به دور است. اما می‌توان به جرأت بیان کرد که این موضوع در آن «دانشجوی جوان» نیز اتفاق افتاد.

 

با احترام به یافته‌های معماری غرب، زمان آن رسیده است که بنگریم که چه هستیم و معماری سال‌های پیش را که غبار روزگار بر آن نشسته است بشناسیم و با الگوبرداری مناسب از حقایق آن، برای آینده طرحی اصولی ترسیم کنیم. کشش و علاقه برای شناخت معماری معاصر ایران، دغدغه‌ای در من و شاید بتوان گفت هم نسلانم ایجاد کرده است که همه روزه آگاهی از حقایق تاریخی را گوشزد می‌کند. گمان دارم نسل امروز معماری آسان‌تر می‌تواند با ساختمان‌های معاصر ارتباط برقرار کند تا با معماری‌ای که قدمتی300 تا 400 ساله دارد. هرچند که آگاهی از آن‌ها نیز بحثی اساسی و غیرقابل چشم‌پوشی است.

 

حال پیکان توجه از معماری غیر، یعنی غرب،به سوی معماری ایران چرخیده است. کالبدی که هر روزآن را تجربه
می‌کنیم اما آگاهیمان از آن کم است و این روزها دست به گریبان تخریب و نابودی است.

 

درطول یک دهه اخیرمقالات و منابعی در باب تاریخ معماری معاصر ایران به رشتۀ تحریر درآمده که هریک به نوبۀ خود به شناخت و آگاهی رسانی اهتمام ورزیده است. زحمت محققین و صاحب‌نظران این عرصه، دریچه‌ای را به روی چشم آن «معمارجوان» و یا بهتر بگویم نسل معماری‌ای که خود را متعلق به آن می‌دانم، گشود و ریشه‌های اولیۀ تحقیقی گسترده را شکل داد که تا به امروز قریب به 4 سال است به آن پرداخته و هر روز موضوعی نوین را در پیش‌روی قرار می‌دهد.

 

«پروژه تاریخ شفاهی معماری معاصر ایران» بدان سبب شکل گرفت که بسیاری از مسائل و اتفاقات در معماری 50 تا 60 سال پیش کشور، در هاله‌ای از ابهام بود و از سویی دیگر بسیار معمارانی بودند و هستند که در جریان شکل‌گیری معماری دهه‌های پیشین نقش و حضور داشته، اما کوچکترین شناختی از آنان نیست و یا دست کم نسل جوان معماری آنان را نمی‌شناسد. بدین سبب تا به امروز مصاحبه‌هایی در ایران و چند کشور اروپایی به دفعات صورت پذیرفته است که در آن به بررسی ابعاد مختلف زندگی شخصی و حرفه‌ای معماران پرداخته است.در سلسله گفتگوهایی که با هر فرد صورت داده‌ام از خانواده، دوران کودکی و روند شکل‌گیری شخصیت فرد و تاثیر اتفاقات محیط و جامعه بر رشد او صحبت به میان می‌آید. در ادامه، دوران تحصیل در دانشکده و نهایتاً محیط کار حرفه ای فرد که مهمترین بخش گفتگو است رامورد برسی قرار داده‌ام. در این میان مطالب و اتفاقات پیرامونی معماری آن دوره را از زبان معمارانی ثبت کردم که بازیگران اصلی این عرصه در سال‌های پیش بوده‌اند.

 

امیدوارم تا با یاری گرفتن از ثبت تاریخ به شیوۀ شفاهی که از بهترین و شاید بتوان گفت واقع‌بینانه‌ترین روش‌های بررسی تاریخی در دوره و یا موضوعی خاص است،بسیاری از مسائل و ابهامات مرتبط با معماری هموار گردد.

انتشار : ۱۸ تیر ۱۳۹۵

دانلود خلاصه نکات [کتاب چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟ ] - ریشه های قدرت، ثروت و فقر - با دو فرمت word و pdf

دانلود خلاصه نکات [کتاب چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟ ] - ریشه های قدرت، ثروت و فقر - با دو فرمت word و pdf

دانلود خلاصه نکات [کتاب چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟ ] - ریشه های قدرت، ثروت و فقر - با دو فرمت word و pdf شامل فایل word و pdf در قالب 53 صفحه ------------------------------ کتاب چرا ملت‌ها شکست می‌خورند با عنوان اصلی «why nations fall: the origins of power, properity and ... ...

دانلود خلاصه کتاب روانشناسی رشد لورا برک 1و2 pdf+ppt

دانلود خلاصه کتاب روانشناسی رشد لورا برک 1و2 pdf+ppt

دانلود خلاصه کتاب روانشناسی رشد لورا برک 1و2 pdf+ppt این بسته شامل: 1- خلاصه کامل کتاب 84 صفحه به صورت pdf 2- هدیه ویژه: فصل اول و دوم و سوم به صورت پاورپاینت فصل اول: روانشناسی رشد کوذک 55 صفحهفصل دوم: مبانی ریستی و محیطی 66 صفحهفص سوم: رشد پیش از تولد،تولد،و نوزاد، ... ...

آموزش زبان انگلیسی ( لایتنر زبانک )

آموزش زبان انگلیسی ( لایتنر زبانک )

** برنامه برگزیده کافه بازار **     ... ...

کسب در آمد از اینترنت روزانه 2 میلیون

به زبان خیلی ساده،مشاغل اینترنتی، کارهایی هستند که به زمان و مکان خاصی وابسته نیستند و در بستر اینترنت و اغلب به‌صورت آنلاین انجام می‌شوند. در این دسته از مشاغل، بدون اینکه مجبور باشید از خانه خارج شوید، یا موظف باشید در تایم و محل معینی کار کنید، می‌توانید از طریق ...

تمپلیت رژ لب

تمپلیت رژ لب

سلام دوستان عزیز تمپلیتی برای شما آماده کرده ایم مربوط به  رژ لب این تمپلیت قابلیت تغییر را دارا می باشد شما می توانید با استفاده از فتوشاپ فایل این تمپلیت را باز کرده و اقدام به تغییر کنید با تشکر ..... ... ...

دریافت فایل : تمپلیت رژ لب
دانلود فایل فلش فارسی  NOKIA 700  RM-670 ورژن  113.010

دانلود فایل فلش فارسی NOKIA 700 RM-670 ورژن 113.010

دانلود فایل فلش فارسی NOKIA 700 RM-670 ورژن 113.010 ... ...

بسته 30 کتاب صوتی از پرفروش ترین کتاب های حوزه موفقیت و روانشناسی

بسته 30 کتاب صوتی از پرفروش ترین کتاب های حوزه موفقیت و روانشناسی

مجموعه ای بی نظیر از 30 کتاب صوتی در حوزه موفقیت ، قانون جذب و کسب و کار با تخفیف ویژه 70 درصدی    چرا کتاب صوتی بشنویم؟ هر زمان یا مکان می توانید به جای تمرکز کامل برای مطالعه کتاب های نوشتاری، به کتاب های صوتی گوش دهید و همزمان با انجام کارهایتان دانش و اطلاعات خود را ... ...

دانلود فایل فلش فارسی NOKIA N78  RM-235 ورژن 11.043

دانلود فایل فلش فارسی NOKIA N78 RM-235 ورژن 11.043

دانلود فایل فلش فارسی NOKIA N78 RM-235 ورژن 11.043 ... ...

دانلود فایل فلش فارسی Nokia 6303c  Rm-443 ورژن 10.12

دانلود فایل فلش فارسی Nokia 6303c Rm-443 ورژن 10.12

دانلود فایل فلش فارسی Nokia 6303c Rm-443 ورژن 10.12 ... ...

دانلود کتاب صوتی سبز : هنر متقاعد کردن دیگران و رسیدن به خواسته‌ها اثر جفری گیتومر

دانلود کتاب صوتی سبز : هنر متقاعد کردن دیگران و رسیدن به خواسته‌ها اثر جفری گیتومر

کتاب صوتی کتاب سبز: هنر متقاعد کردن دیگران و رسیدن به خواسته‌ها اثر جفری گیتومر، راه‌های بهتر ارتباط برقرار کردن با دیگران، فن بیان، اصول سخنرانی و هنر گویندگی را به شما یاد می‌دهد. هر فردی با شنیدن کتاب صوتی کتاب سبز (green book of getting your way)، قدرت نهفته در هنر ... ...

کتاب صوتی سکس تا فرا آگاهی

کتاب صوتی سکس تا فرا آگاهی

هرچه "من" فردی قوی تر باشد، ظرفیتش برای یکی شدن با دیگری کمتر است. آن"من" دیواری در این بین است، خودش را اظهار می کند. اظهار او چنین است: تو، تو هستی و من، من هستم. فاصله ای بین تو و من هست. آن وقت مهم نیستکه من چقدر تو را دوست داشته باشم، شاید تو را در آغوش هم بگیرم، با ... ...

حل المسائل کتاب ترمودینامیک استفان ترنز و لارا پائولی Stephen Turns

حل المسائل کتاب ترمودینامیک استفان ترنز و لارا پائولی Stephen Turns

حل المسائل کتاب ترمودینامیک مفاهیم و کاربردها استفان ترنز و لارا پائولی Stephen Turns     تعداد صفحات: 1655 زبان: لاتین فرمت: PDF ویرایش: دوم عنوان: Thermodynamics نویسندگان: استفان ترنز و لارا پائولی Stephen Turns, Laura Pauley   توضیحات: این محصول، منابع کامل ... ...

کتاب صوتی بازیگران عصر پهلوی

کتاب صوتی بازیگران عصر پهلوی

فرمت کتاب : فایل صوتی  نام کتاب صوتی بازیگران عصر پهلوی از #فروغی تا #فردوست ( در دو جلد )   تعداد فایل : 87 عدد فایل صوتی به مدت 42.35 ساعت راوی : محمد جواد ارژنگیان دسته‌بندی : #ایران ، #تاریخ_ایران_معاصر ، #پهلوی ، #سرگذشتنامه , #سیاستمداران_ایرانی   کتابی که ... ...

سورس برنامه ممبرگیر و بازدیدگیر تلگرام

سورس برنامه ممبرگیر و بازدیدگیر تلگرام   اگر واقعا دربرنامه نویسی دنبال درآمد هستید هم اکنون شانس به سراغتان آمده است. این روزها همه دررابطه با تلگرام غیر رسمی و عضوگیر تلگرام صحبت میکنن و ازش کسب درآمد بالایی دارند شما هم از این درآمد غافل نباشید. موارد داخل پکیج ...

اگر به یک وب سایت یا فروشگاه رایگان با فضای نامحدود و امکانات فراوان نیاز دارید بی درنگ دکمه زیر را کلیک نمایید.

ایجاد وب سایت یا
فروشگاه حرفه ای رایگان

تمام حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به "" می باشد

فید خبر خوان    نقشه سایت    تماس با ما